Виховна година на тему Отруєння грибами. Перша допомога при отруєні грибами
Мета: Познайомити учнів з причинами отруєння та з першою допомогою при отруєні грибами.
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов'язаних із вживанням грибів.
ГРИБИ – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей "висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
1. вживання отруйних грибів;
2. неправильне приготування умовно їстівних грибів;
3. вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
4. вживання грибів, що мають двійники або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
УВАГА! НІ В ЯКОМУРАЗІНЕ ДОВІРЯЙТЕ ТАКИМ ПОМИЛКОВИМ ТЛУМАЧЕННЯМ:
1. "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
2. "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний".
3. "Усі гриби в молодому віці їстівні".
4. "Личинки комах, хробаки й равлики не чіпають отруйних грибів".
5. "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
6. "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
7. "Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин".
8. "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах ".
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ.
1. Викличте швидку медичну допомогу.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно – сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж: поставити під загрозу здоров'я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.